Довгий час кількість просьюмерських фотоелектричних установок у Польщі була досить невеликою. Період швидкого розвитку цього сегменту енергетики припав аж на 2019-2020 рр. Зниження цін на сонячні панелі, збільшення кількості монтажних компаній, тенденція до зростання цін на електроенергію для роздрібних клієнтів і, перш за все, зростання інфляції, негативні процентні ставки – це все викликало зацікавленість у інвестиціях у власні вітчизняні джерела енергії.

В останні роки Польща була тією країною в Європі, де фотовольтаїчні інвестиції (просьюмерські – потужність нижче 10 кВт) розвивалися найшвидше. В результаті потужність сонячної енергетики в Польщі зросла майже до 4 ГВт в 2020 році (майже 2,5 нових установок в 2020 р., 75% потужності малих установок). Прогнозується, що 2021 рік також буде рекордним з додатковими 2-4 ГВт потужності в сонячних батареях.

Метод підтримки (просьюмерів – установки до 10 кВт) опирається на двох галузях – прямі субсидії (доступні в 2019 і частково в 2020) в розмірі 5000 PLN (близько 35 000 грн) для кожної установки і так званої системи знижок. Система знижок – це досить унікальне (але вигідне для інвесторів) рішення, яке було прийняте в Польщі. Рішення передбачає можливість двостороннього обміну енергією – споживання від мережі (через розподільні мережі) в момент необхідності покриття потреби (ніч або коли потрібно більше енергії, ніж поточне виробництво фотовольтаїки) та віддачу енергії до мережі (профіцит виробництва домашніх панелей перевершує реальне споживання). Знижки (для невеликих просьюмерів) можна було розрахувати з коефіцієнтом 0,8 (80% енергії, що виділялася в мережу, відновлювалася завдяки скороченню власного рахунку за електроенергію – аж до суми загальної покупки енергії в оборотній компанії. На практиці (при правильно визначеному розмірі установки) це дозволяло звести рахунки „за електрику” до нуля (або 20%) – як в оплаті за електроенергію, так і в розрахунках за розподіл.

На ринку з’явився величезний інтерес до власних установок – на даний момент маємо понад 450 тис. просьюмерів. Польський уряд вирішив трішки „приглушити” інвестиційний бум на ринку малої фотовольтаїки та запропонував внести зміни до Закону (для нових інвестицій, старі далі можуть розраховуватися в „системі знижок” на протязі 15 років). Це, в деякому сенсі, реалізація Європейської Директиви RED II, яка вимагає введення у розрахунки з просьюмерами плати за розподіл, а продаж надлишків згенерованих власними установками має відбуватись за оптовими цінами (за  базовою ціною на біржі). Також відкладається надання обіцяного нового траншу прямих субсидій. Звичайно, мова йде і про направлення інвестицій у фотовольтаїку здебільшого  стосуються великих сонячних електростанцій (бажано підключених безпосередньо до мережі передачі – це підтримується аукціонною системою) та інших сонячних електростанцій. Одночасно ведеться робота над впровадженням регулювання „віртуального просьюмера”, що відкриває  можливості інвестицій (бізнес або приватні особи, або угруповання) у відновлювані джерела енергії, які не є безпосередньо керовані інвестором або побудовані на землях чи дахах інвестора, але тільки у використанні системи обліку просьюмера (в цьому випадку саме віртуального).

В Польщі сегмент PV (англ. – photovoltaics) буде розвиватися дуже динамічно – передбачається, що актуальні 4 ГВт збільшаться до 12-16 ГВт встановленої потужності до 2030 р. Проблеми з підтримкою інвестицій, білансуванням та розрахунком – аналогічні тим, що є у всіх європейських країнах.

Сонячні промені тепер стали „золотом” на інвестиційному ринку – сонячні панелі, які є на наших дахах, перетворюються на електрику (дають нам наші прибутки). Великий бум (а може, вже і лихоманка) з’явився на ринку через сотні постачальників та пропозицій щодо інвестиції в панелі, зростаючі індекси компаній з цього сектора, велике бажання стати просьюмером виникає у всіх, хто має власний будинок і відповідний дах, а також спроби регулювання дій Міністерства, яке намагається оволодіти цією зростаючою та, в деякому сенсі, несподіваною хвилею інвестицій сонячних променів.

Такого великого інтересу не очікували не тільки експерти, а й навіть самі прихильники фотовольтаїки. Рівні встановленої потужності б’ють чергові рекорди, а число яке досягає від 600 тис. до мільйона просьюмерів і, приблизно 6-10 ГВт встановленої потужності – це цілком реальний результат в 2021 році.

Все це залежить від сукупності декількох факторів. Перший з них – це, безсумнівно, сам технологічний прогрес та безперервне зниження вартості панелей, а також технічна зрілість самих рішень. Відсутність вимог щодо технічного обслуговування, безпечне та приємне у використанні, а ще й, з точки зору користувача, зручне рішення – можна спостерігати безпосередньо на своєму мобільному додатку скільки енергії було вироблено.

Другий фактор це все ж таки стан інвестиційного ринку – мала привабливість фінансових депозитів та страх за інші фінансові інструменти, а також зростаюча інфляція, спричиняє до того, що всі, хто володіє надлишками фінансових інвестицій в товари тривалого користування (маючи власний будинок) – природною тенденцією є збільшення його вартості. Таким чином, панелі є інвестицією, що конкурують з фінансовими депозитами та зберіганням грошей у банку.

Звичайно, додатковим стимулом є також „Sun Rush” – фотоелектрична лихоманка, яка підживлюється ЗМІ, оголошення і реклами самих постачальників, а також загальна мода на екологію та новий, екологічний спосіб життя. Я також є одним із сотень тисяч просьюмерів, який є власником установки потужністю 8 кВт, що дозволяє здійснювати живлення побутової техніки, а також електричного автомобіля у власному гаражі.

Нові правила – не такі вже і погані…

Зараз у ЗМІ розгорілася дискусія щодо внесення поправок до закону про енергетику, які внесуть зміни у способи розрахунків з просьюмерами. Нова пропозиція Міністерства змінює колишні правила, нагадуючи тему, відому вже тиждень – замість так званих знижок (заміни втрати енергії в мережі з власної установки на енергію споживану з коефіцієнтом 0,8, тобто, де-факто можна зменшити свій рахунок за енергію до нуля, але без заробітку на наступних надлишкових запасах) на інший спосіб розрахунків, коли можна продавати за оптовою ціною, а купувати електроенергію з мережі за роздрібною ціною (плата за електроенергію та плата за дистрибуцію).

Це, звичайно ж, в залежності від розміру установки та самого споживання, в більшості випадків буде менш фінансово вигідним для просьюмерів. Про деталі важко говорити оскільки ще не відомо, які зміни будуть в кінцевому варіанті нового закону. Однак, не менш важливий той факт, що для людей, у яких вже є встановлена фотовольтаїка, нічого не зміниться протягом 15 років і знижки залишаються (хоча, ймовірно, можна буде переключитися на іншу модель).

Я особисто не оцінюю досить критично згадані зміни і, як більша частина ринку (особливо „PV panelists”). Потрібно дивитися на ситуацію, як на комбінацію декількох факторів. По-перше, це реалізація необхідних регулювань ЄС – директива ЄС вимагає забезпечення індивідуальним виробникам можливості здійснення продажів їх надлишків (колишні знижки не до кінця відповідають цим вимогам, хоча, як не парадоксально, могли б бути і більш вигідними), а також виділення самої процедури здійснення купівлі та продажу у систему з оптовою вартістю та платою за дистрибуцію (при скачуванні з мережі). Саме тому, якийсь спосіб реалізації запропонованих змін щодо розрахунків повинен відбутися, оскільки Польща входить до складу країн ЄС.

… але вони потрібні, щоб охолодити ринок

Очевидно, що нові правила – це спроба взяти під контроль усю „фотовольтаїчну лихоманку” і трішки охолодити цей ринок. Поточний лавинний зріст кількості установок починає бути проблемою для дистриб’юторських компаній, які несуть все більші витрати на управління мережею. Однак, слід мати на увазі, що в системі знижок ці витрати несе компанія, і навіть, якщо ми тимчасово радіємо, потрібно пам’ятати і про те, що вони будуть розподілені на рахунки „за світло” у вартості за розподіл (інші користувачі платитимуть за ці просьюмерські витрати).

З точки зору самої системи, всі радіють змінам у Energy-mix та збільшенню частки сонячної енергії, однак, слід пам’ятати і про те, що навіть мільйони невеликих просьюмерів складають незначну частку всього покоління енергії (можна подивитися на німецьку статистику). Насправді Системний Оператор очікує енергії від сонця, але надає перевагу великим електростанціям, підключеним до мережі предачі, а не до розподільної мережі. Таким чином, Міністерство клімату та PSE (польський оператор електромережі), безумовно, хотіли б спрямувати цей імпульс у бік фотовольтаїки для майбутніх великих інвестицій. Незалежно від дискусій, це питання буде вирішене і, нові правила (змінені чи ні) наберуть чинності. Тут я скоріше вбачаю вагому роль політичних факторів та кроки уряду, що намагається опанувати цей великий інвестиційний потік.

Індустрія фотовольтаїки впорається

Що стосується самої фотовольтаїки, то вона однозначно впорається. Треба менше піддаватися емоціям та точно рахувати рентабельність (вже мінімум 12 років, з урахуванням обов’язкової наявності гарного обладнання і без субсидій – пишу це як просьюмер) і не очікувати моментального отримання великих „золотих брил” на дахах. Я б не наполягав на таких програмах, як „Mój Prąd” („Моя потужність”) або інших програмах допомоги, тому що сам ринок PV буде переважати. Зниження вартості фотовольтаїки – це триваючий процес, установки будуть ставати все більш прибутковими (навіть з новими платіжними системами), а на ринку залишаться лише досвідчені і перевірені компанії, що пропонують сонячні панелі.

Наступні 3 роки – це безперервне, оптимальне збільшення числа просьюмерів, а також все більш досконалі системи, кращі контракти чи форми розрахунків. Я впевнений, що ці великі, зрілі компанії (а може і частина існуючих концернів) впораються на новому ринку розрахунків. Безумовно, будуть запропоновані вигідні форми співпраці з просьюмерами, що відповідатимуть новим правилам здійснення купівлі-продажу, але й одночасно гарантуватимуть кращий дохід.

Енергетичні концерни можуть стати „резервними” продавцями

Якщо дивитись у довгострокову перспективу, наступні 5 років буде спостерігатися зростання технологій накопичення та зберігання енергії, яке призведе до різкого падіння ціни. На сьогодні використання у домашніх сонячних системах акумуляторів, навіть в найпростіших розрахунках, примножує вартість такої системи в 2 рази (знову ж таки, пишу це як практик, який інвестує в свого роду „off-grid” та склад), але я думаю, що в наступні роки на нас чекає період лавиноподібного зниження вартості таких установок.

Приблизно до 2025-2027 рр. вартість установки у повному комплекті (сонячні панелі та акумулятори) буде на рівні теперішніх цін на сонячні панелі (тобто подешевшає вдвічі) і тоді вже ніхто не зупинить просьюмерів. Невдовзі будемо мати також тенденцію до „виходу з системи” і мінімізування споживання енергії з мережі (та обмін енергією з мережею), а також це буде реальний імпульс для зміни самих розподільних мереж.

З’являться реальні можливості для кластеризації, об’єднання, продажу власних профіцитів і всіх видів нової моделі ринку – тут вже фактично міністерство має працювати над новими нормативними актами, які нададуть таку можливість. Існуючі компанії повинні уважно відстежувати тенденції, тому що цей новий „off grid” може привести їх до ролі резервного постачальника енергії (можливо у відповідь дадуть значне підвищення плати за підключення та підписку) і одержувачів великих надлишків (але може і також балансування на рівні однієї і тієї ж установки в домашніх сонячних системах акумуляторів).

Нові технології (сонячні панелі, накопичувачі енергії, електромобілі) – це насправді впевненість в тому, як буде виглядати найближче десятиліття і саме тому немає сенсу засмучуватися через миттєве „охолодження ринку” – він впорається сам, тільки варто, домогтися, щоб він був якомога більш впорядкованим і спокійним. Фотовольтаїка не повинна стати тимчасовою великою інвестиційною тенденцією, а навпаки – постійною, покроковою, багаторічною зміною нашої енергетичної системи.

Додати коментар:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *